flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хто може бути представником у виконавчому провадженні - нагадування Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції

06 березня 2024, 11:21
Виконавче провадження – це виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку що регламентується Законом України «Про виконавче провадження» та Конституцією України.
 
Сторонами виконавчого провадження є стягувач (той, кому належить виконати рішення) та боржник (той, хто зобов'язаний виконати рішення).
Кожна сторона може самостійно брати участь у ньому або доручити це представнику.

Отже, у виконавчому провадженні представники можуть бути різні особи, які мають відповідне повноваження та право діяти від імені іншої особи, а ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження можуть лише сторони та представники цього провадження.
 
Такими представниками у виконавчому провадженні можуть бути:
  • адвокат у разі коли боржник або кредитор віддав своє повноваження адвокатові, він може виступати як їх представник у виконавчому провадженні;
  • повірений - це особа, якій боржник або кредитор надав повноваження на виконання певних дій у виконавчому провадженні;
  • представник юридичної особи коли стороною виконавчого провадження є юридична особа (наприклад, компанія або організація), її інтереси може представляти уповноважена особа;
  • особа, яка має довіреність, якщо фізична або юридична особа надала довіреність іншій особі на виконання певних дій у виконавчому провадженні, ця особа може виступати як їх представник;
  • представник державного органу у випадку, коли стороною виконавчого провадження є державний орган чи установа, її інтереси може представляти уповноважений представник цього органу.
 
Ці особи мають право діяти від імені іншої особи та представляти її інтереси у виконавчому провадженні відповідно до законодавства та наданих повноважень.

Що таке ЄДР?
Єдиний реєстр боржників – це систематизована база даних про боржників, що є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження та ведеться з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майн.
Відомості про боржників, включені до Єдиного реєстру боржників (ЄДР).
 
Ознайомитись з боржниками, занесених до ЄДР можна за посиланням - https://erb.minjust.gov.ua/
Даний Реєстр є вільним для доступу та ознайомлення.

Ви маєте право на захист своїх інтересів, але сплачувати борги необхідно вчасно.

Більше інформації про виконавче провадження за посилання: https://centraljust.gov.ua/vykonavche_provadgennya
 
Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції