flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо виконання Плану заходів щодо реалізації Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» за 2014 рік

25 грудня 2014, 09:35

 Інформація

щодо виконання Плану заходів щодо реалізації Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції»

за 2014 рік        

 

Протягом 2014 року в Кременчуцькому районному суді Полтавської області в межах повноважень проводилася робота з практичної реалізації вимог нормативно-правових актів антикорупційного спрямування, передбачених Планом заходів.

Даним планом заходів було сформовано напрямки роботи суду, які дали можливість ефективно попереджати прояви корупційних діянь в суді. Були визначені відповідальні працівники на яких покладені конкретні завдання щодо запобігання проявам корупції, виконанню антикорупційного законодавства.

Здійснено низку організаційних і практичних заходів щодо поліпшення стану справ з питань попередження корупційних проявів серед державних службовців апарату суду.

Робота з профілактики та протидії корупції серед державних службовців апарату суду щодо дотримання антикорупційного законодавства, а також реалізації заходів, спрямованих на попередження негативних заходів, пов’язаних з проявами корупції, перебувають на постійному контролі в керівництва суду і здійснюються на виконання Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Протягом 2014 року виконано та проведено ряд організаційних питань по виконанню Плану заходів щодо реалізації Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» на 2014 рік, а саме:

- керівником апарату суду постійно тримається на контролі дотримання Загальних правил поведінки державного службовця, Загальних правил поведінки працівника суду та антикорупційного законодавства;

- забезпечено своєчасне декларуванням доходів державними службовцями апарату суду та суддями, про що складено відповідний звіт та направлено до ТУ ДСА України в Полтавській області;

- на офіційному веб-сайті Кременчуцького районного суду Полтавської області систематично розміщується інформація про роботу суду (узагальнення судової практики, зразки заяв та позовних заяв, списки справ призначених до розгляду, інформація щодо судового збору, інше) та інформація спрямована на реалізацію антикорупційного законодавства;

- на виконання п. 11 Плану заходів на 2014 рік, постійно проводиться навчання з державними службовцями апарату суду по вивченню положень Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» та Закону України «Про державну службу» (протягом 2014 року проведено 26 навчань з працівниками апарату суду).

Особливо тримається на постійному контролі організація роботи зі скаргами та зверненнями громадян. Так, протягом 2014 року до суду надійшла 3 скарги, по яких були надані обґрунтовані відповіді.

Згідно Указу Президента України від 25.01.2012 року № 33 «Про порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із використанням функцій держави або місцевого самоврядування» та Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», стосовно осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців у місцевому суді, проводиться спеціальна перевірка, у тому числі, щодо відомостей, поданих особисто.

Під час оформлення документів на проведення конкурсу на заміщення вакантних посад працівником відповідальним за кадрову роботу в суді забезпечується попередження осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців, про спеціальні обмеження, встановлені Законом України «Про державну службу»  та «Про засади запобігання та протидії корупції».

Протягом 2014 року на посаду державного службовця суду прийнято двох осіб. 

Випадків притягнення до адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення державних службовців апарату суду протягом 2014 року не було.

Відповідно до вимог антикорупційного законодавства керівництвом здійснено ряд організаційних та практичних заходів щодо попередження фактів корупції в апараті суду, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень з корисливою метою, притягнення винних до відповідальності згідно з чинним законодавством, розроблено план дій, що передбачає:

- затвердження відповідних заходів щодо запобігання корупційним і злочинним проявам на державній службі;

- взаємодію з правоохоронними органами в частині своєчасного інформування про випадки вчинення корупційних діянь;

- розгляд на нарадах питань, пов’язаних з виконанням вимог антикорупційного законодавства.

Постійно проводиться робота по забезпеченню відкритості та прозорості роботи суду.

З метою дотримання законодавства про боротьбу з корупцією та для удосконалення роботи з зазначених питань необхідно:

- особливу увагу приділяти розгляду звернень громадян, які містять інформацію щодо корупційних діянь, вчинених державними службовцями проводити їх аналіз.

- систематично проводити семінарські заняття з працівниками апарату суду по дотриманню вимог антикорупційного законодавства.

- постійно здійснювати контроль за додержанням законів у сфері запобігання і протидії корупції.

- формування у громадськості активної позиції із запобігання і протидії корупції.